Temassız Ödeme: Güvenli, Hızlı ve Pratik Bir Ödeme Yöntemi
Kredi kartı veren kuruluşlar, personel veya terminallerle herhangi bir fiziksel temas olmaksızın kredi kartı satın alma işlemleri gerçekleştirmenin bir yolu olan temassız ödemeyi benimseme konusunda tarihsel olarak yavaş davrandılar. Şimdi, bu ödeme yöntemi giderek daha popüler hale geldikçe kart çıkaran kuruluşlar da buna uyum sağlıyor. Müşteriler, satın alımları için ödeme yapmak için güvenli ve güvenli yollar ararken nakit parayı giderek daha az kullandıkça, işletmelerin temassız ödeme gibi yeni yöntemler sunarak uyum sağlaması gerekiyor.
Temassız ödemeleri benimseyen işletmeler, müşteri sadakatini güçlendirebilir ve rekabet avantajlarını artırabilir. Aynı zamanda, eldeki nakit parayı ve bu parayı kullanmanın getirdiği sorumlulukları azaltmanın bir yoludur. Bunlar, temassız ödemeleri kabul etmenin faydalarından sadece birkaçıdır.
Temassız Ödeme Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Temassız ödeme, bir kartı fiziksel olarak başka bir kişiye vermeden veya kendiniz bir makineden geçirmeden alışveriş yapmanın bir yoludur. "Ödemek için dokun" olarak da adlandırılan bu teknoloji, kullanıcıların ödemeyi yetkilendirmek için etkinleştirilmiş bir terminalde telefonlarına veya kartlarına dokunmalarına olanak tanır.
Müşteriler kartlarının temassız olup olmadığını nasıl anlar? Bu ödeme yöntemini destekleyen kartların ön veya arka tarafında radyo dalgasına benzeyen bir sembol veya yan tarafı açık bir Wi-Fi sembolü bulunur. Müşteriler, genişleyen katılımcı perakendeciler listesinde temassız ödemeleri kullanabilir.
Temel Çıkarımlar
- Temassız ödeme, müşterilere geleneksel kredi kartını kaydırma yönteminden daha güvenli bir ödeme yöntemi sunmak için radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisi ve yakın alan iletişimi (NFC) kullanır.
- Müşterinin bunu destekleyen bir kartı veya dijital cüzdanı varsa, teknoloji ile donatılmış satış noktası (POS) sistemlerine sahip herhangi bir perakendecide temassız ödeme kullanılabilir.
- Temassız ödeme uygulamaları arasında Android Pay, Apple Pay, Google Pay ve Samsung Pay bulunur.
Temassız Ödeme Açıklaması
Temassız ödeme, müşterilerin radyo frekansı tanımlama (RFID) teknolojisi ve yakın alan iletişimi (NFC) kullanarak akıllı telefonlarını, banka kartlarını veya kredi kartlarını kullanarak mal ve hizmetler için ödeme yapmalarını sağlayan güvenli bir ödeme yöntemidir. Akıllı telefon uygulamaları ve mobil cüzdanlar, temassız işlemlerin popülaritesini artırdı.
Alışveriş yapanlar, temassız ödeme teknolojisiyle kurulmuş bir satış noktası (POS) terminalinin olduğu her yerde temassız ödemeyi kullanabilirler.
Temassız Ödemeler Nasıl Çalışır?
Temassız ödemeler, müşterilerin web tasarım üzerinde mal ve hizmet satın almak için bir tür RFID teknolojisi (çipli kartlar) ile etkinleştirilen banka veya kredi kartlarını kullanmasına olanak tanır. Bu teknoloji, müşterinin kişisel kimlik numarasını (PIN) kullanmasını veya bir satın alma işlemi için kaydırıp imzalamasını gerektirmez. Temassız ödemeyi kabul eden perakendecilerin, bazıları yukarıda belirtilen dalga sembolünü gösteren, daha yeni ödeme yöntemini destekleyen satış noktası (POS) sistemleri olacaktır.
Temassız ödemeyi kullanmak için müşterilerin, satıcının POS sistemi ödeme istediğinde kartı makinenin temassız ödeme sembolüne yakın tutması gerekir. Kart yakın mesafedeyken, çipten müşterinin finans kuruluşuna elektronik olarak veri iletecektir. POS makinesi ödemeyi kabul ederse bip sesi, onay işareti veya yeşil ışık ile müşteriye bildirir. Sistem onay aldığında işlem tamamlanmış sayılır.
Tüketiciler ayrıca kredi kartlarını veya banka kartlarını akıllı telefonları, akıllı saatleri veya spor takip cihazları dahil olmak üzere mobil cihazlarına bağlama seçeneğine de sahipler. Bunu yapmak için, kullanıcıların ödeme bilgilerini güvenli bir şekilde saklayabilen bir ödeme uygulamasını indirmeleri, ardından satın alma işlemi yapmak için cihazlarına dokunmaları ve kimliklerini doğrulamaları gerekir.
Temassız Ödeme Teknolojisi
Tüketiciler, temassız ödeme yapmak için hem RFID özellikli kartları hem de mobil cüzdan olarak da bilinen mobil cihazlarına takılı e-cüzdanları kullanabilirler. Her iki yöntemin de bankası veya kartı veren kuruluş tarafından belirlenen ve finans kuruluşuna göre değişen işlem limitleri olabilir. Perakendecilerin dolandırıcılığa karşı korunmak için sınırları olabilir, ancak birçoğu hala büyük işlem miktarlarına izin veriyor. Belirli bir değerdeki bazı ödemeler, işlemin onaylanması için imza gerektirebilir. Örneğin, bazı Apple Pay müşterilerinin 50 doların üzerindeki satın alma işlemleri için imza sağlaması gerekebilir.
Temassız Kartlar
Daha spesifik olarak, temassız ödeme sistemleri (kartlar dahil), RFID kapsamına giren bir teknoloji türü olan NFC'yi kullanır. NFC yalnızca nesneler arasında küçük bir mesafe olduğunda çalışır - bu durumda, kart veya cihaz ve POS terminali. Bu gerekliliğin arkasındaki fikir, kartınızın veya cihazınızın yanlışlıkla başka birinin işlemi için ödeme yapma riskinin olmamasıdır.
Temassız ATM'ler, bankacılık müşterilerinin PIN'lerini kaydırıp girmek yerine makinede kartlarına dokunarak nakit çekmelerine de olanak tanır.
E-cüzdanlar
Mobil cüzdanlar olarak da bilinen e-cüzdanlar, mobil cihazlarda NFC teknolojisini de kullanan uygulamalardır. Kullanıcıların Apple Pay veya Google Pay gibi bir uygulama indirmeleri ve ardından akıllı telefonlarıyla, akıllı saatleriyle veya diğer giyilebilir cihazlarıyla temassız ödeme yapmak için kredi kartlarını bu hesaplara bağlamaları gerekir.
Kullanıcılar ayrıca ATM'lerden nakit çekmek için banka kartlarını bu cihazlara bağlayabilirler. Çoğu büyük banka, kartsız ATM'leri kullanmak için kendi tescilli uygulamalarını zorunlu kılar, ancak bazı kurumların kartları farklı e-cüzdan türleri ile kullanılabilir.
Temassız Ödeme Nerelerde Kullanılabilir?
Temassız ödemeleri denemekle ilgilenen tüketiciler bunları çoğu perakendecide bulabilir. Perakendeciler genellikle - genellikle mağazalarının girişinde - mobil cüzdanlar gibi temassız ödemeleri kabul edip etmediklerini belirtir. Pek çok perakendecinin NFC özellikli ödeme terminalleri de olacak ve kullanıcılar bunu Wi-Fi benzeri sembole bakarak anlayabilir.
Birçok büyük perakendeci, uygulamalarında temassız ödeme seçeneklerine de sahiptir. Örneğin, Walmart'ın uygulaması, müşterilerin ödeme sırasında bir QR kodunu taramalarına ve hesaplarına bağlı bir kartla ödeme yapmalarına olanak tanır. Starbucks gibi diğer perakendeciler, müşterilerin doğrudan mobil uygulamaları aracılığıyla ödeme yapmalarına olanak tanır.
Çoğu büyük kart düzenleyicisi, çipli kartlarda temassız teknolojiyi zaten uygulamıştır, ancak henüz teknolojiyle donatılmamış kartları olan müşteriler mobil cüzdanları kullanmaya devam edebilir.
Temassız Ödemenin Avantaj ve Dezavantajları
Temassız ödeme yöntemleri, hem perakendeciler hem de tüketiciler için risk miktarını azaltır çünkü teknoloji, bilgi iletmek için manyetik şeritler kullanmaktan daha güvenlidir. Suçlular bu manyetik şeritlerden bilgi klonlayabilirken, NFC teknolojisi şifreli veriler göndererek çalınmasını zorlaştırır.
Kart veya nakit alışverişi yapmamak da mal veya hizmetler için ödeme yapmanın daha sağlıklı bir yoludur. Bu, 2020'deki koronavirüs pandemisi sırasında temassız işlemlerin çok daha popüler hale gelmesinin nedenlerinden biri.
Bilgi çalınırsa, tüketiciler her türlü hileli işleme itiraz edebilir ve yedek kart talep edebilir.
Diğer bir dezavantaj, temassız ödemelerin herkes tarafından kolayca kullanılamamasıdır. Banka hesapları veya akıllı cihazlara veya benzer teknolojilere erişimi olmayanların yine de nakit paraya güvenmeleri gerekecek. Nakitsiz politikası olan perakendeciler, yalnızca nakit ödeme yapabilen bazı müşterileri, özellikle yaşlıları ve düşük gelirli müşterileri dışarıda tuttuklarını düşünmek isteyebilirler. Ayrıca, işlem limitleri artıyor olsa da, birinin PIN'i veya imzasını kullanarak bir satın alma işlemini onaylamasından daha düşük olabilir.
Temassız Ödeme Tarihi
Temassız ödeme, birkaç perakendecinin teknolojiyi benimsemesiyle yirminci yüzyılın sonlarında başladı. Dünyanın ilk temassız sistemlerinden biri, UPass sisteminin toplu taşıma yolcularına otobüs yolculuklarını ödemeleri için uygun bir yol sunduğu 1995 yılında Güney Kore'nin Seul kentinde uygulamaya kondu. O zamandan beri, yöntem dünya çapında yayıldı - Londra toplu taşıma acentesi, 2014 yılında ön ödemeli temassız Oyster Card sistemine ek olarak, işe gidip gelenlere ödeme yöntemi olarak temassız banka ve kredi kartlarını kullanma seçeneği sunmaya başladı.
Ayrıca temassız ödemelerin popülaritesi artıyor. Örneğin Visa, 2020'nin ortalarında marketlerde yapılanlar gibi günlük işlemler için yapılan temassız ödemelerin yıldan yıla %100'den fazla arttığını bildirdi.
Mastercard'ın 2020'de yaptığı benzer bir çalışma, 2020'nin ilk çeyreğinde dünya genelinde temassız işlemlerde %40'lık bir büyüme gösterdi.
Temassız Ödeme Örnekleri
Bankalara ve diğer finansal kurumlara ek olarak, üçüncü taraf uygulamaları da temassız ödemeleri destekler.
Daha eski bazı cihazlar bunları desteklemeyebilir, ancak NFC teknolojisi aracılığıyla ödeme yapılmasını sağlayan bu bazı uygulamalar şunları içerir:
- Apple Pay: iOS aygıtları genellikle çevrimiçi olarak veya gerçek mekanda faaliyet gösteren yerlerde kullanılmak üzere kredi ve banka kartlarını saklayan bu uygulamayla birlikte gelir. Kullanıcılar ayrıca Apple Pay aracılığıyla ailelerine ve arkadaşlarına para gönderebilir.
- Google Pay: Bu uygulama, Google Wallet ile Android Pay'i birleştirerek kullanıcıların bir ödeme kartına bağlı satıcıyla şifreli bir numarayı paylaşarak güvenli bir şekilde ödeme yapmasına olanak tanır. Google Pay kullanıcıları ayrıca uygulama aracılığıyla para gönderip alabilir, ödüller kazanabilir ve promosyonlardan yararlanabilir.
- Samsung Pay: Samsung Pay, Apple Pay ve Google Pay gibi çalışır ve uygun satın alımlarda Google Pay'e benzer para iadesi ve ödül fırsatları sunar.
Temassız Ödeme Güvenliği
Temassız işlemlerde, her işlemde kartınızdan veya akıllı cihazınızdan POS terminaline tek seferlik benzersiz bir jeton gönderilir. Bu jeton, kart bilgilerinizi içermez ve jeton, ek satın alma işlemleri için kullanılamaz. Kredi veya banka kartınızdaki çipin kullandığı teknolojinin aynısıdır.
Ek bir güvenlik önlemi olarak, mobil cüzdanlar, ödeme yapılmadan önce kullanıcının parmak izini tarayarak, yüz tanıma özelliğini kullanarak veya bir şifre veya PIN girerek satın alma işlemini doğrulamasını gerektirebilir. Tüm bu önlemler, onu çok güvenli bir ödeme yöntemi haline getirir.
Temassız Ödeme SSS
Nakit Ödemelere Ne Olacak?
Kartlı ödemelerde artış olsa da nakit tamamen ortadan kalkmayacak. Yaşlı topluluklar gibi belirli demografik gruplar için, özellikle mobil teknolojiye erişimi olmayanlar için nakit hala kral olarak görülüyor. Temassız programlara kaydolmak için bankacılık hizmetlerine yeterli erişimi olmayan önemli sayıda yetişkin de var.
Temassız Ödeme Ne Zaman Başladı?
Temassız ödemeler ilk olarak 1990'larda ortaya çıktı, ancak yalnızca gerekli teknolojiye sahip az sayıda işletme tarafından desteklendi. Daha yakın yıllarda perakendeciler, bankalar ve kredi kartı şirketleri temassız ödeme yöntemlerini giderek daha fazla benimsiyor.
Bir Müşteriden İki Kez Ücret Alınabilir mi?
Temassız işlem yapabilen POS terminalleri, aynı anda tek kartla iletişim kuracağından, tek bir alışveriş için iki kez ücretlendirilme şansı yoktur. Fiziksel cüzdanlarında birden fazla kart bulunan kullanıcılar, kullanmak istedikleri kartı çıkarıp dokunmalı.