Seo Nedir? Seo Başlangıç Kılavuzu
SEO'ya başlayın. Temel bilgileri ve terminolojiyi burada Sarvon'da öğrenin. SEO projeleri üzerinde çalışmaya başladığınızda ve SEO makalelerini okurken duyacağınız tanımlar da dahil olmak üzere SEO dünyasına yayılan tüm konularda ayrıntılı makaleler yazdık.
En iyi başlangıç noktası her zaman tarama, niyet, sıralama faktörleri ve kalite denetçileri yönergeleri gibi önemli konulardan geçen SEO başlangıç kılavuzudur. SEO uygulamak için 6 iyi neden ve Google SERP yapısının bir dökümünü içerir. Makalenin sonunda kullanışlı bir SEO terimleri sözlüğü bulunmaktadır.
Seo Öğrenmek Ne Kadar Sürer?
Uzun değil. Aslında bunu farkında olmadan zaten yapıyor olabilirsiniz. Teknik olarak sağlam bir web sitesi (mobil uyumlu, taranabilir ve iyi organize edilmiş) verildiğinde, en basit görevlerden biri, müşterilerinizin gereksinimlerine uygun yüksek kaliteli içerik yazmaktır. Daha fazla bilgi edinmek için içerik pazarlamasıyla ilgili ayrıntılı makalelerimize göz atın.
Yine de SEO karmaşıklaşabilir ve farklı müşteri isteklerine hizmet eden birden çok ülkede ve dilde büyük siteler çalıştırıyorsanız, biraz deneyime ihtiyacınız olacaktır.
Teknik Olarak Mobil Dostu Taranabilir Nedir?
Evet, harici SEO yardımınız yoksa orada biraz öğrenmeniz ve araştırmanız gerekecek, ancak çoğu durumda, Google Arama Konsolu (GSC) bilmeniz gereken her şeyi size söyleyecek bir araçtır. Mümkün olan en kısa sürede GSC'ye başlayın.
Kontrol Listeleri ve Basit Stratejilerle Seo'ya Başlayın
SEO trafik ve müşteri getirebilir, ancak birçok işletmenin yatırım yapmadan önce bunu kanıtlaması gerekir. Bu amaçla, bir dizi başlangıç kılavuzu ve stratejisi oluşturduk.
1. Günden itibaren Seo İlerlemesini Ölçmeye Başlayın
SEO başarısını nasıl ölçeceğinizi ve KPI'ların ne anlama geldiğini anlamak, SEO'nun ilk gününüz için önemlidir. Arama görünürlüğü ile arama trafiği arasındaki farkı anlamaya hazır olun ve SEO rakiplerinizin kim olduğunu ve nasıl ilerlediklerini anladığınızdan emin olun. Sıralama dağılımı, mevcut durumu tek bir grafikte görmenin harika bir yoludur.
Sarvon'a Sorun: Yüksek Kaliteli Bilgilendirici İçerik
Sarvon, tamamen SEO öğrenmenize yardımcı olmaya odaklanmış, yüksek kaliteli SEO bilgileri içeren bir referans kitaplığıdır. Şirket içi ekibimiz ve dış denetçiler tarafından düzenli olarak yeniden kontrol edilen makaleleri oluşturmak ve düzenlemek için bir gazetecilik süreci kullanıyoruz.
SEO Nedir?
SEO nedir? Google'ın SEO tanımına bakarak başlayalım mı? "Arama motorlarının içeriğinizi bulabildiğinden ve otomatik olarak anlayabildiğinden emin olarak, sitenizin alakalı aramalar için görünürlüğünü artırma çabasına SEO denir”.
Google Arama Nasıl Çalışır?
Google, Dünyada en çok kullanılan arama motorudur. Türkiye'de yaklaşık %90'lık bir pazar payı var ve sonuç olarak Google, hangi SEO yöntemlerine izin verilip neyin verilmeyeceğini belirlemede doğal liderliğe sahip.
Google'da bir anahtar kelime veya terim arattığınızda sonuçlar neredeyse anında çıkıyor ama Google alakalı web sitelerini nasıl buluyor ve sonuçları nasıl sıralıyor?
4 Adımda Süreç Şöyle İşliyor
1. Tarama
Googlebot, her gün milyarlarca web sayfasını yeni ve güncellenmiş içerik aramak için tarar (arama yapar) ve bu sayfalardan bazılarını dizinine ekler.
2. Dizine Ekleme
Bir web sitesinin arama yoluyla bulunabilmesi için Google'ın dizininde olması gerekir. Google ayrıca siteyle ilgili bilgileri de dizinine eklemelidir.
3. Sıralama Algoritmasının Uygulanması
Bir arama başlatıldığında, Google sonuçları bir sıralama algoritmasına göre arar.
4. Arama Motoru Sonuç Sayfaları (Serps)
Google, verilen sorgu için dizindeki en iyi sonucu bulmak için yaklaşık 200 sıralama sinyali kullanır. Eşleşen tüm sonuçlar, arama sonuçları listesini – SERP'leri (arama motoru sonuç sayfaları) oluşturacaktır.
Seo Yapmanız İçin 5 İyi Neden
1. SEO ücretsizdir. Arama sonuçlarında da çıkabilen Google Adwords'e kıyasla, 'organik' arama sonuçlarında listelenmenin herhangi bir maliyeti yoktur.
2. SEO ilgili trafiği getirir. Kullanıcının arama niyetini doğru yorumlayıp eşleşen içerikler sunarsanız arama sonuçları kaliteli trafik sağlayabilir.
3. SEO, reklam vermeye göre daha alakalı kitleye ulaşıyor. Sarvon'daki araştırmamızda, tıklamaların %93'ünün organik arama sonuçlarına gittiğini bulduk. (Arama motoru reklamcılığına %7.)
4. SEO yoluyla rekabeti azaltmak. Sıralama konumları sınırlıdır (normalde 10), bu nedenle iyi bir SEO ile, Google SERP'lerinde daha yüksek bir konum oluşturarak rekabeti ortadan kaldırabilirsiniz.
5. SEO, marka imajını güçlendirebilir. Hedef gruplar için marka bilinirliği, arama motoru sonuçlarında artan görünürlük yoluyla geliştirilebilir.
Google Serpleri
SERP'ler farklı ekran boyutlarında farklı şekillerde sunulur. Google'da tipik bir masaüstü arama sonucu olan bir SERP, genellikle aşağıdaki öğelerden oluşur. Üst yarıda genellikle Google Reklamlarını bulacaksınız. Bunlar, tüm arama sonuçlarında görünmez. Reklamların altında, önemli organik arama sonuçlarının başlangıcını bulacaksınız.
Öğe #1 Google Reklamı
Çoğu SERP, organik arama sonuçlarının üstünde ve altında en fazla üç Google Reklamı içerir. Tüm reklamlar, URL'nin yanında "Reklam" ile işaretlenir.
Öğe #2 Seo - Organik Arama Sonuçları
Organik arama sonuçlarını (SEO sonuçları) iki ücretli arama (Google Reklamı) bölümü arasında bulacaksınız.
Genel bir kural olarak, bu alanda 10 organik arama sonucu bekleyebilirsiniz ve bunlar SEO sonuçları olarak sayılır.
Öğe #3 Evrensel Arama
Üçüncü önemli arama öğesi, Evrensel Arama kutusudur. Buradaki sonuçlar Haberler, Resim ve Haritalar gibi diğer Google arama ürünlerinden alınır ve otomatik olarak sayfaya entegre edilir.
Diğer Serp Özellikleri.
Yukarıda açıklanan üç öğeye ek olarak, arama türüne bağlı olarak sonuçlarda görünebilen bir dizi ek SERP sonucu vardır. İşte bazı örnekler.
Öğe #4 Öne Çıkan Snippet.
Öne çıkan snippet, genişletilmiş bir SERP snippet'idir. Ek bilgiler metin, video, listeler veya tablolar biçiminde görünebilir.
Öne çıkan snippet, her zaman organik arama sonuçlarının üzerinde "sıfır konumunda" bulunur.
Öğe #5 Bilgi Grafiği
Bilgi grafiği, masaüstü sürümünde arama sonuçlarının sağında ve mobilde ilk sonuç olarak satır içinde görünür. Yerler, insanlar ve ortak konular için bir dizi bilgi içerir.
Öğe #6 Google Alışveriş
Bir Google Shopping öğesi genellikle arama öğelerinin sağında bulunur (masaüstü aramasında), ancak SERP'lerin üzerinde de görünebilir. Genellikle atlıkarınca veya döşeme biçiminde görünür.
Domain, Alt-Domain, Host ve URL
Bir web adresi yani URL farklı bileşenlerden oluşur.
- Kullanılan protokol. Günümüzde çoğu durumda bu bir HTTPS protokolüdür – Köprü Metni Aktarım Protokolü (Güvenli) ancak FTP ve diğer protokoller bazen tarayıcılar tarafından desteklenir.
- Ana bilgisayar adı: örneğin www.sarvon.com
- Alt etki alanı: www. (veya blog. , haberler. , destek. , …)
- Bir alan adı
- Üst Düzey Etki Alanı (TLD) örneğin .com
- Yol: /hakkimizda Bu genellikle web sunucusundaki bir alt dizindir (ama olması gerekmez).
- Parametre & Değer: Parametreler “?” işaretinden sonra belirtilir. Bunlar daha sonraki işlemler için web sunucusu tarafından yorumlanabilir.
Google Sıralama Faktörleri
Google arama ve arama algoritması hakkında konuştuğumuzda, sonuçların arama sonuçlarında nasıl konumlandırılacağını ve gösterileceğini etkileyecek faktörler vardır.
Dolaşımda çok fazla yanlış bilgi olduğundan, Google Sıralama Faktörleri için güvenilir bir veri kaynağı bulmak kolay değildir. En iyi tavsiye, Google'ı bir bilgi kaynağı olarak kullanmaktır ve bu amaçla aşağıdaki belgeyi öneririz.
(SEO) Başlangıç Kılavuzu.
Diğer pek çok şeyin yanı sıra, en önemli sıralama faktörleri hakkında daha ayrıntılı bilgiler bulacaksınız.
Google, Başarılı Seo İçin Kaynağınızdır
Başarılı ve sürdürülebilir SEO için, yukarıdaki rehbere ek olarak, yararlı ipuçları ve arama sonuçlarının nasıl oluşturulduğunu öğrenmek için aşağıdaki kaynakları kullanmalısınız.
- Web Yöneticisi Yönergeleri
- Arama Kalitesi Değerlendirici Yönergeleri
Şimdi web yöneticileri için bazı tavsiyelere hızlıca göz atalım. Google hangi kriterlere göre listeliyor?
Google'ın Web Sitenizi Bulması İçin Yardım Edin
- Tüm sayfalarınızın dahili bağlantılar aracılığıyla keşfedilebilir olduğundan emin olun.
- Bir site haritası kullanın
- Dahili bağlantıların sayısını minimumda tutun
- If-Modified-Since. HTTP Başlığını Kullanın. Sarvon'da standard olarak mevcut.
- Tarama Bütçesini Yönetin (robots.txt)
- Web sitesini Google'a gönderin (Arama konsolu)
Google'ın Web Sitenizi Anlamasına Yardımcı Olun
- Yararlı ve bilgilendirici bir web tasarım oluşturun.
- Hedef kitlenizin arama amacını anlayın ve bunu destekleyen içerikler oluşturun.
- Net bir site hiyerarşisi kullanın.
- CMS'nizin Google'ın içeriğe erişmesini engellemediğinden emin olun.
- CSS ve Javascript verileri gibi diğer varlıkların Google tarafından erişilebilir olduğundan emin olun.
- Arama robotları için oturum kimliklerinin ve URL Parametrelerinin görünürlüğünü azaltın.
- Robots.txt veya rel=”nofollow” yardımıyla tarayıcıların reklam bağlantılarını takip etmesini önleyin
Ziyaretçinin Web Sitesini Kullanmasına Yardımcı Olun
- Tüm bağlantılar geçerli olmalı ve canlı sayfalara işaret etmelidir.
- Web sitesinin yükleme süresini optimize edin.
- Web sitesini farklı ekran boyutları (masaüstü ve mobil) için uyumlu hale getirin.
- Web sitesini farklı tarayıcılarla uyumlu hale getirin.
- Engelsiz bir web sitesi oluşturun. (Metin boyutları, renkler, konumlandırma, gibi.)
Kalite Değerlendirici Yönergelerinin Temel İlkeleri
- Arama makineleri için değil, kullanıcılar için bir web sitesi oluşturun.
- Gizleme yoluyla farklı kullanıcı/tarayıcı deneyimleri oluşturmayın
- Manipülatif sıralama hilelerini kullanmaktan kaçının
- Benzersiz bir web sitesi deneyimi yaratın
Aşağıdaki Yöntemlerden Kaçının
- Bağlantı değişim programları
- Gizleme (kaynak kodlara metin ve içerik eklemek yoluyla)
- Köprüleme veya Giriş sayfaları
- Gizli bağlantılar
- Kopyalanan içerik
- (…)
Arama Kalitesi Değerlendirici Kılavuzu Neleri Kapsar?
Arama kalitesi değerlendirici kılavuzunun özü, yeni arama motoru algoritmalarının sözleşmeli üçüncü taraflarca manuel olarak test edilmesidir.
Ancak, 160 + sayfa uzunluğundaki yönergeler aracılığıyla, Google'ın kaliteyi nerede görmek istediği konusunda bir fikir edinmek mümkündür.
Seo Terimler Sözlüğü
SEO dünyasında kullanılan birçok teknik kelime bulacaksınız. Bunları anlamanıza yardımcı olmak için en önemli terimlerin ve tanımlarının bir listesini oluşturduk.
Alt özniteliği. Bu, bir görüntünün alternatif etiketlemesi ile ilgilidir. Google, önemli anahtar kelimeler içeren kısa ve kesin bir açıklama kullanarak görüntünün içeriğini anlayabilir.
Bağlantı metni. Bir bağlantının açıklaması, bağlantı metni olarak bilinir. Uygulamada, metin bağlantısının vurgulanan, tıklanabilir kısmıdır.
Geri bağlantılar. Geri bağlantılar, bir etki alanını başka bir dış etki alanına bağlayan bağlantıların adıdır. Kullanıcılar harici içeriğe erişmek için bu bağlantılara tıklayabilir. Bunlar, Google için hala önemli sıralama faktörleridir.
Çıkma Oranı. Atlama oranı olarak da bilinen bu değer, bir kullanıcının sitede en az bir sayfa daha görüntülemeden bir web sitesinden ne sıklıkla ayrıldığını gösterir.
Kanonik Etiket. Canonical etiketi ile orijinal URL'yi ayarlayabilirsiniz. Bir web sitesinde aynı içeriğe sahip sayfalar varsa, Google yalnızca bir sayfanın 'ana içerik' olduğunu anlamak ve böylece yinelenen içeriğin dizine eklenmesini önlemek için canonical etiketini kullanabilir.
Dönüşüm. Bir kullanıcının bir sayfaya gelmesinden sonra nihai bir eylemin gerçekleştiği çevrimiçi pazarlama uygulamalarında kullanılan bir ifade. Örneğin, satın alma, indirme veya abonelik.
Yinelenen İçerik. Aynı içeriğin birden çok URL'de bulunması, yinelenen içerik olarak bilinir. Bundan kaçınmak ve içeriğe yalnızca tek bir URL üzerinden erişilebildiğinden emin olmak önemlidir. Değilse, Google, bu içerik için hangi URL'nin sıralanması gerektiği ve bu URL'lere hangi olumlu sıralama sinyallerinin atfedilmesi gerektiği konusunda net değildir.
Crawler. Site içeriğini görüntüleyen, bağlantıları takip eden, site haritalarını okuyan ve yapıyı ve içeriği ilerledikçe kaydeden otomatik yazılım.
Öne Çıkan Snippet. Parçacık, kullanıcıların sorgusunu doğrudan yanıtlayabilen bir bilgi parçasıdır. Başlık Etiketi, URL ve sorgunun yanıtından bir öne çıkan snippet oluşturulur. Metin, video, tablo veya liste şeklinde olabilir.
Takip özelliği. 'takip et etiketi' ile arama motoru tarayıcılarına bağlantıları takip etmelerini söylemek mümkündür. Takip edilen dış linkler, Google için önemli bir sinyal olan 'link juice'u link verilen siteye iletir.
Google Sayfa Sıralaması. PageRank, Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergei Brin tarafından oluşturulan bir algoritma aracılığıyla bir web sitesine atfedilen bir değerdir. 1'den 10'a kadar olan değer (ve artık herkese açık değildir), gelen bağlantıların sayısına ve değerine dayalı olarak bir sitenin itibarının bir değeridir. Google'ın algoritmasının bir parçası olarak kullanılmaya devam ediyor.
Googlebot. Google tarayıcısının genel adı. Googlebot, web siteleri için sürekli olarak interneti tarar.
HTTP Durum kodu. Her HTTP veya HTTPS isteğinden sonra, her web sunucusundan yanıt olarak bir HTTP durum kodu gönderilir. Değerler, farklı anlamlara sahip aralıklara düşer. Örneğin, başarılı bir içerik talebini belirtmek için 200, 3xx, 4xx veya 5xx ve daha fazlası.
Hreflang özelliği. hreflang özelliğini kullanarak, Google'ın web sitesinin coğrafi hedefini anlamasını ve kullanıcıya doğru dili veya bölgesel URL'yi iletmesini sağlayabilirsiniz.
Dizin. Google tarafından bilinen her web sayfası, dizinlerine eklenir. Dizin girişi, içeriği ve konumu (URL) açıklar. Dizinleme, bir sayfayı alma, okuma ve dizine ekleme işlemidir.
JavaScript. Javascript, bir web sayfasına dahil edilebilecek resim döngüleri ve sayfa etkileşimi gibi çeşitli tasarım ve uygulama seçeneklerini mümkün kılan bir kodlama dilidir.
Meta Açıklaması. “Description” meta etiketi, Google ve diğer arama motorları için sayfada ele alınan konuları özetler. Bir sayfanın başlığı birkaç kelime veya bir ifade içerebilir. Bir sayfanın “description” meta etiketi ise bir veya iki cümle, hatta kısa bir paragraf içerebilir. Google Arama Konsolu, çok kısa, çok uzun veya çok sık yinelenen "açıklama" meta etiketleri hakkında bilgi sağlayan kullanışlı bir HTML geliştirmeleri raporu sağlar. Aynı bilgiler <title> etiketleri için de mevcuttur. <title> etiketi gibi, açıklama meta etiketi de HTML belgesinin <head> öğesinin içine yerleştirilir.
Meta etiketleri. Meta etiketler, web yöneticilerinin web siteleri hakkında arama motorlarına bilgi sağlamalarına olanak tanır. Meta etiketler, çok çeşitli istemcilere bilgi sağlamak için kullanılabilir. Her sistem yalnızca bilinen meta etiketleri işler ve bilinmeyen etiketleri yok sayar. Meta etiketler, HTML belgesinin <head> bölümüne yerleştirilir.
Mobil Uyumlu. Bu, bir sayfanın mobil ekranda kullanılabilirliğini ifade eder.
Nofollow özellik etiketi. Nofollow etiketi, arama motoruna bir sayfadaki bir veya daha fazla bağlantıyı takip etmemesi gerektiğini bildirir. Böylece link verilen sayfa taranmaz. Ek olarak, nofollow özniteliği değeri, PageRank 'linkjuice' bağlantısını bağlantılı açılış sayfasına yaymaz, dolayısıyla nofollow özniteliği hiçbir zaman dahili bağlantılar için kullanılmamalıdır.
Noindex değeri. Meta-robots değeri “noindex”, bir arama motoruna ilgili sayfayı Google dizinine eklememesi talimatını verir. Bir sayfanın indekslenmesi (URL) böylece web yöneticisi tarafından aktif olarak kontrol edilebilir.
Robots.txt Bir robots.txt dosyası, Web sitesinin kök dizininde yer alan ve Web sitesinin arama motoru tarayıcılarının erişmemesi gereken bölümlerini belirten bir dosyadır. Dosya, metin dosyasında iletilen birkaç talimat içeren basit bir protokol olan Robots Exclusion Standard'ı kullanır. Bu dosya, sitenin tek tek bölümler ve aşağıdakiler gibi farklı türde web tarayıcıları için erişilebilirliğini belirtir: Masaüstü tarayıcılarının aksine mobil tarayıcılar gibi.
SERP. SERP veya Arama Motoru Sonuç Sayfası, bir arama motorundaki (Google) bir arama sorgusunun (anahtar kelime) arama sonuçlarını (isabet olarak da bilinir) listeler. Genellikle 10 doğal veya organik hit ve 3 ila 5 ücretli Google reklamı vardır.
SERP Özellikleri. Bu, Sarvon'da, Google arama sonuçlarında görünebilecek farklı snippet biçimlerine verdiğimiz addır. Örnekler: resimler, Adwords, haber kutuları, bilgi grafikleri ve haritalar.
SEO. Arama Motoru Optimizasyonu, organik arama sonuçları üzerinden ziyaretçileri hedefleyerek bir web sitesinin karlılığını artırmak için alınabilecek tüm önlemleri anlatır.
TLD. Üst düzey alan. Sonunda bulunan alan adının bir kısmı. Yaygın örnekler .com .org'dur. ve .uk gibi ülke üst düzey alan adları
Başlık-Etiketi. Başlık etiketi, bir URL'nin başlığını temsil eder ve örneğin web tarayıcısı sekmelerinde görüntülenir. Çoğu durumda Google, arama sonuçları isabetinin (SERP'ler) başlığı olarak başlık etiketini de görüntüler. Bir sayfanın başlık öğesinin içeriği (URL), güçlü bir sıralama faktörüdür ve bu nedenle her zaman ayarlanmalıdır.
301 yönlendirmesi. 301 yönlendirmesi, HTTP durum kodu 301'dir – Kalıcı Olarak Taşındı. Bu, bir URL içeriğinin kalıcı olarak taşındığı ve artık farklı (yeni) bir URL altında bulunabileceği anlamına gelir.
302 yönlendirme 302 yönlendirmesi, bir HTTP durum kodudur 302- Geçici Olarak Taşındı. Bu, bir URL içeriğinin sınırlı bir süre için taşındığı ve artık farklı (yeni) bir URL altında bulunabileceği anlamına gelir.