Etkili Kullanıcı Akışı Tasarlamanın 3 Yolu

Etkili Kullanıcı Akışı Tasarlamanın 3 Yolu

Neredeyse tüm web sitelerinin amacı, kullanıcıların bir şeyler satın almasını sağlamak veya onları hizmetlerinize abone etmektir. Eğer web siteniz kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunmuyorsa -ki bu büyük oranda kullanıcı akışıyla ilgilidir- bu hedeflerinize ulaşmanız pek mümkün değil.

Kullanıcı akışı, kullanıcıların web sitesiyle etkileşimleri sırasında dikkat dağıtıcı bir şey olmadan takip edebilecekleri adımların bütününe dayanır. Kullanıcı akışı, sıçrama oranlarını düşürür ve dönüşüm oranlarını arttırır. Kullanıcı akışı ne kadar iyiyse, satış dönüşümleri de o kadar yüksek olacaktır.

Tabii mükemmel kullanıcı deneyimini yaratmak, söylemekten çok daha zor olabilir.

1. Kullanıcılarınızı Tanıyın

web sitesi kullanıcıları

Kullanıcı akışını inşa ederken düşünmeniz gereken ilk şey kullanıcılarınızdır. İyi tanımlanmış bir kullanıcı deneyimi tasarlamanın en önemli adımı, hedef kitleniz hakkında derin bir bilgiye sahip olmaktır. Eğer kullanıcılarınızın sizden ne gibi çözümler beklediğini bilirseniz, onlara uygun bir kullanıcı akışı tasarlamanız da o kadar kolay olur. Bu yüzden "kullanıcı personaları" yaratmalı ve kullanıcılarınızın web sitesi tasarımınızda nasıl hareket edebileceklerini belirlemelisiniz.

Kullanıcı Personaları Yaratmak

Kullanıcı personalarını, potansiyel kullanıcılarınızın büyük bir kısmını tanımlayabilecek karakter setleri olarak düşünebilirsiniz. Bu karakter setleri tahminler üzerine kurulu değildir. Aslında kullanıcı personası yaratmak, birçok nicel ve nitel araştırma gerektirir. Kullanıcılarınızın davranış yapılarını, hedeflerini, becerilerini, alışkanlıklarını ve onlar hakkındaki temel bilgileri bilmeniz gerekir.

Kullanıcılarınız hakkında mümkün olduğunca bilgi toplayın.

Kullanıcı personalarınızın şu ana ait olduğundan emin olun. Kullanıcılarınızın ürünlerinizle "şu an" nasıl etkileşim kurduğunu bilmeli ve gelecekte nasıl olacağını düşünmemelisiniz.

Kullanıcı personalarınızın bütün karakteristik özelliklerini gerçek verilere bağlamalısınız. Birden fazla persona yaratabilirsiniz. Birden fazla persona yarattığınız zaman bunları birincil ve ikincil gibi gruplara ayırabilirsiniz. Tabii her bir persona için farklı kullanıcı akışları da tasarlamanız gerekiyor.

Giriş Noktalarını Belirleyin

organik aramalar

Kullanıcı personaları dışında araştırmanız gereken bir diğer şey de giriş noktaları. Kullanıcılarınız web sitenize farklı şekillerde ulaşıyor. Genel olarak kullanıcılar web sitelerine ulaşmak için genel birkaç yoldan birini tercih ederler:

  • Direkt olarak web sitenizin adresini girerek.
  • Facebook ve Instagram gibi sosyal medya siteleri yoluyla.
  • Google gibi arama motorlarına yazarak, organik aramalar ile.
  • Diğer web sitelerindeki reklamlar ve yönlendirmeler aracılığıyla.
  • E-mail linkleri ile.

Bu giriş noktalarını bilmeniz önemli çünkü; bunlar kullanıcı akışlarınızı da etkiliyor. Örneğin web sitenize e-mail linki ile ulaşan bir kullanıcı büyük olasılıkla sunduğunuz bir promosyon sebebiyle direkt olarak ürünlerinizle ilgileniyordur. Bu kullanıcı web sitenizde gezinmek istemeyecektir.

Diğer bir yandan, web sitenize organik aramalarla ulaşan bir kullanıcı büyük olasılıkla yeni bir ziyaretçidir. Bu kullanıcı herhangi bir tercih yapmadan önce web sitenizi keşfetmek isteyebilir.

2. Fazla İçerikle Kullanıcılarınızı Bunaltmayın

web sitesinde aşırı içerik

Kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcıları, kullanıcıları web sitesine bağlayabilmek için genellikle kullanıcı akışlarında fazla içerik kullanıyorlar. Ne yazık ki bu yaklaşım beklenen etkinin tam tersini yaratıyor. Tasarımda içerik veya özelliklerin aşırı kullanımı genellikle kullanıcıların bunalmasına sebep oluyor ve sıçrama oranlarını arttırıyor.

Fazlalıkları Temizleyin

Mümkün olduğunca bütün görsel dikkat dağıtıcıları tasarımdan temizlemeniz gerekiyor. Bu aşırı içerik veya kullanıcı arayüzü elemanı olabilir, ne olursa olsun bu fazlalıklar hem gereksiz, hem de itici. Yani bütün fazlalıklardan; grafiklerden, animasyonlardan, dikkat çekici metinlerden ve rahatsız edici logolardan kurtulduğunuzdan emin olun. Başka bir değişle, basitliğe geçiş yapmalısınız.

Eğer mümkünse minimal web sitesi tasarımını deneyin. Hizmet odaklı, statik web sitesi tasarımlarının birçoğu minimalist yaklaşımlarla yürüyebilir. Görsellerin, metinlerin ve diğer özelliklerin dengeli bir karışımını kullanın ve kullanıcı akışını temizleyin.

Seçeneklerin Sayısını Azaltın

Minimalist tasarımlar, web sitenizdeki seçeneklerin sayısı üzerinde de işe yarayabilir. Web sitenizdeki seçimlerin ve özelliklerin sayısını azaltmanız gerekiyor. Kullanıcılara gereğinden fazla seçenek sunmak, karar felcine sebep olabilir.

3. Prototipler Yapın ve Onları Test Edin

Kullanıcı akışı için uygun bir taslak elde ettiğiniz zaman, prototipler oluşturarak bunları test etmeye başlamanız gerekiyor. Prototipler, web tasarımı tamamlanmadan önce potansiyel sorunları tespit edebilmenizi sağlar.

Prototiplerinizi Gerçek İnsanlarla Test Edin

kullanıcı testleri

Prototipleri gerçek kullanıcılarla test etmek her zaman daha iyidir. Bunun için (kullanıcı personalarınıza uyan) küçük bir hedef kitlesi grubu kullanabilirsiniz. Ne kadar ihtiyacınız varsa o kadar prototip yapın. Test grubunuzdan prototipinizi kontrol etmelerini ve hangi eylemleri gerçekleştirdiklerini belirlemelerini isteyin. Dürüst geribildirimler aldığınızdan emin olun

Geliştirmeye Devam Edin

Kullanıcı akışı tasarlamak bitmeyen bir süreçtir. Kullanıcılarınız daima yeni yollar kullanacak ve rakipleriniz daha iyi kullanıcı akışı elemanlarını deneyecektir. Tabii internet de gelişmeye devam edecektir. Yani düzenli olarak kullanıcı akışınızı optimize etmelisiniz.

Bunun için kullanıcılarınıza farklı sorular yöneltebilirsiniz:

  • Web sitenizle ilgili neleri seviyorlar? Onları tasarımınıza getiren şey ne?
  • Web sitenizin tasarımındaki en ilgi çekici özellik nedir ve neden?
  • Web sitenizde itici buldukları özellikler neler?
  • Web siteniz için ne önerebilirler?
  • Son olarak, kullanıcı deneyiminizi nasıl puanlandırırlar?

Bu soruların cevaplarını, kullanıcı akışınızı geliştirmek için kullanın. Kullanıcılarınıza itici gelen özellikleri yenilemeye ve tekrar geribildirim almaya çalışın.

Facebook Twitter E-Mail Whatsapp