Web Sitenizi Tasarlarken Yapılması Gereken Kullanıcı Deneyimi Testleri
Web sitenizi tasarlamak uzun ve pahalı bir süreç olabilir. Sürecin sorunsuz ilerlemesini ve son ürününüzün olabilecek en iyi durumda olmasını sağlamak için doğru şekilde test edin. Mevcut web sitenizdeki kusurların yanı sıra rakiplerin web sitelerindeki kusurları ortaya çıkararak, yeniden tasarımınız sırasında zamandan ve paradan tasarruf edebilirsiniz.
Bir web sitesi tasarımı tamamen onu görüntüleyecek ve onunla etkileşim kuracak ziyaretçilerle ilgili olduğundan, yeniden tasarımınız onların deneyimlerine odaklanmalıdır. Yeni web sitenizden en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olmak için, bir web sitesinin yeniden tasarlanması sürecinde yapmanız gereken yedi kullanıcı deneyimi testi aşağıda verilmiştir.
1) Rekabet Analizi
Çoğu işletme, kendilerinden ne yapmalarının beklendiğini veya neyi daha iyi yapabileceklerini görmek için kendilerini rakiplerle karşılaştırabileceklerinin farkındadır. Web sitenizi yeniden tasarlarken bu durum farklı olmamalıdır!
Doğrudan rakiplerinizden ilk beşiyle başlamanızı ve web sitelerine bakmanızı öneririm. Analizinizin sonuçlarını net bir şekilde görebilmek için aşağıdaki gibi bir elektronik tablo oluşturmak isteyeceksiniz.
Rakiplerinizin web sitelerine bakarken e-tablonuzda dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Sektörünüz için en iyi uygulamalar: Tüm rakipleriniz aynı içeriği mi sunuyor? Tüm rakiplerinizin web sitelerinde site işlevsellik benzerlikleri var mı? Tüm rakiplerinizin bir blogu veya kaynak bölümü var mı? Örnek: Bir ticari borç veren iseniz ve tüm rakipleriniz bir kredi hesaplayıcı sunuyorsa, bunu web sitenizde kullanmak iyi bir fikir olabilir.
- Kullanılabilirlik Sezgileri: Web sitesi tasarımı için önemli pratik kuralların bir listesini oluşturun. BulutPress'in kullanılabilirlik sezgisel listesini kullanabilir veya kendi listenizi oluşturabilirsiniz. İşte bakmanızı tavsiye edeceğim bazı buluşsal yöntemler: Verimli Gezinme, Tutarlılık, Kolay Okunabilirlik, Organizasyon, Kullanıcı Beklentilerini Eşleştirme ve Destek. Örnek: Rakiplerinizin tümü, destek ve sorular için web sitelerinde sohbet içeriyorsa, bu, yeni web siteniz için dikkate almanız gereken bir şey olabilir.
- Arama Motoru Metrikleri: Yeni bir web sitesi, site içi SEO'nuzu yenilemek ve site dışı SEO'nuzun rakiplerinize kıyasla nasıl olduğunu görmek için harika bir fırsattır. Anahtar kelime ve bağlantı fırsatları bulun! Rakiplerinizin anahtar kelime sıralamalarına, geri bağlantılarına, etki alanı derecelendirmesine vb. bakın ve kendinizinkiyle karşılaştırın. Örnek: Rakiplerinizin hepsinin ana sayfası belirli bir anahtar kelime için optimize edilmişse, o anahtar kelime için 1. sırada yer almak zor olabilir. Bu nedenle, ana sayfanız için başka bir anahtar kelime fırsatı bulmak isteyebilirsiniz.
2) Öz (Kendi Sitenizin) Analizi
Artık rakiplerinizin web sitelerinin güçlü ve zayıf yönlerini belirlediğinize göre, kendi web sitenizi inceleme zamanı. Web sitenizin kullanıcı deneyimi ve kullanıcılarınızın neleri önemsediği hakkında fikir edinmenin bir yolu, özellikle hataları, iyileştirme alanlarını ve önemli sayfaları belirterek analizlerinize bakmaktır.
Ziyaretçilerinizin karşılaşabileceği hatalara veya sorunlara bakmak için, yüksek hemen çıkma oranı, sayfada kısa süre ve gezinme sorunları için analizlerinizi kontrol edin. Yeni web sitenizde yavaş yüklenen sayfaları, ziyaretçilerin beğenmediği sayfaları ve ziyaretçilerin ulaşmakta zorlandıkları sayfaları ortadan kaldırmak istiyorsunuz.
İyileştirme alanlarına bakmak için, ortalama dönüşüm oranınıza bakın ve hangi sayfaların ortalamanın altında bir dönüşüm oranına sahip olduğunu görün. Daha ayrıntılı bilgi almak için bu verileri kaynağa veya cihaz türüne göre sıralamayı deneyin. "Teklif İste" sayfanızda, masaüstü kadar dönüşüm sağlamayan mobil gibi ilginç keşifler bulabilirsiniz. Bu nedenle, bu gözlemleri iyileştirme alanları olarak işaretleyebilirsiniz çünkü dönüşüm sağlıyor olabilirler, ancak çok daha iyi dönüşebilirler.
Önemli sayfalar için, web sitenizde en sık ziyaret edilen sayfalara ve en sık tekrar ziyaret edilen sayfalara bakın. Ziyaretçileriniz bu sayfalara düzenli olarak baktıklarından, kullanıcı deneyimlerinin harika olduğundan ve yapmak istedikleri görevleri kolayca gerçekleştirebileceklerinden emin olmalısınız. Örneğin, blogunuz en çok yeniden ziyaret edilen sayfalardan biri olabilir, bu nedenle ziyaretçilerin yakın zamanda yayınlanan içeriği kolayca bulabileceklerinden emin olmak istersiniz.
3) Görev Analizi ve Görev Önceliklendirme
Ziyaretçilerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olma konusundaki tartışmaya devam ederken, sık ziyaret ettiğiniz web sitelerini düşünün. Neden onları ziyaret ediyorsunuz? Web sitelerindeyken neyi başarmayı umuyorsunuz?
Web sitenizi ziyaret eden yüzlerce veya binlerce insanla, muhtemelen akıllarında her türlü farklı hedef vardır ve bu hedeflerin tümünü kolaylıkla gerçekleştirebileceklerinden emin olmalısınız. İşte burada Görev Analizi devreye giriyor; sizi ziyaretçinin yapmak isteyeceği şeyin ve bunu yapmanın en basit, en etkili yolunun dibine götürür.
Hangi Hedefleri Gerçekleştirmek İstiyorlar?
İlk olarak, ziyaretçiyi düşünün ve web sitenizde tamamlamak isteyecekleri tüm görevleri düşünün. Bir ürün satın almak istiyorlar mı? Destekle iletişime geçmek istiyorlar mı? Teslimat ayrıntılarını görmek istiyorlar mı? Bir teklif istiyorlar mı?
Aklınıza gelen her görevi yazın ve artık düşünemediğinizde, listenizi alın ve başarılı bir dönüşüm için ne kadar kritik olduklarına ve ne sıklıkta gerçekleştirildiklerine göre görevleri önceliklendirmeye başlayın.
Şimdi, buradaki tek önemli faktörün sıklık olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bir ziyaretçinin dönüştürmeden önce yapması gereken kritik bir adım varsa, bu da aynı derecede önemlidir. Örneğin, bir arkadaşımın Marmaris'de bir ticari tabela şirketi var ve burada bir fiyat teklifi istemek için, istediğiniz tabela hakkında daha fazla ayrıntı içeren bir anket doldurmanız gerekiyor! "Teklif İste" formunu göndermek için, bu anketi onunla birlikte yüklemelisiniz. Çoğu kişi web sitesini geçmiş projelerini görmek ve blogunda iş tabelası tavsiyelerini okumak için ziyaret etse de, “Teklif İste” formunu doldurmak eskisi kadar sık yapılmaz, ancak bu kesinlikle önemlidir!
Hedeflerine Nasıl Ulaşıyorlar?
Görevlerinize öncelik verdikten sonra, web sitenizin ana sayfasından başlayın ve tıklama sayısını ve bir görevi tamamlamanın ne kadar sürdüğünü hesaplayarak kullanıcının bu hedefi tamamlamak için atacağı adımları takip edin. Görev yollarında bu verilere sahip olduğunuzda, aşağıdaki sorunları arayın:
- Kritik hedefler için çok fazla tıklama - İşletmenize bir soru sormak için 10 tıklama gerekiyorsa, bu çok fazla adım demektir.
- Kritik hedefler için çok fazla zaman - İşletmenize bir soru sormak 2 tıklama, ancak bu iki tıklamanın yerini belirlemesi 5 dakika sürüyorsa, bu bir görünürlük sorunudur.
Bu düşünce, olması gerekenden daha uzun süreçleri, bir ziyaretçiye gizlenmiş olabilecek içeriği ve en önemli hedeflerinizi tamamlamanın ne kadar kolay olduğunu görmenize yardımcı olacaktır. Analitik analizinizi görev analiziyle birlikte kullanmak, navigasyonunuzun yeniden çalışılması gerektiğini veya sık kullanılan hedefler için daha kolay yolları dahil etmeniz gerektiğini ortaya çıkarabilir. Mevcut web sitenizdeki sorunları belirlemek için bu verileri kullanın, böylece yeni web sitenizde bunları geliştirebilirsiniz!
4) Kart Sıralama
Artık mevcut web sitenizin sahip olduğu sorunları belirlediğimize göre, daha iyisini nasıl yeniden inşa edebiliriz? En temel yeniden tasarım öğesiyle başlayalım: web sitenizin navigasyonu.
Sezgisel bir navigasyona sahip olmak, bir ziyaretçinin A noktasından B noktasına kafa karışıklığı olmadan sorunsuz bir şekilde gitmesini sağlar. Gezinmenizi yeniden tasarlamak istediğinizde, farklı web sitesi sayfalarınızı not kartlarına koyacağınız ve katılımcıların bunları kategorilere ayıracağı birkaç kart sıralama denemesi yapmanızı öneririm. Açık sıralama veya yakın sıralama yapabilirsiniz:
Açık Sıralama - Kart sıralaması için kategoriler sağlamadığınızda ve katılımcının web sitesi sayfalarınızı nasıl kategorize edeceğine karar vermesine izin verdiğinizde.
Kapalı Sıralama - Katılımcının kartları sıralaması gereken kategoriler sağladığınızda (örnek: hizmetler, ürünler, hakkımızda, bize ulaşın).
Kategorilerde görünen kalıpları tanımaya başlayana kadar birkaç açık sıralama ile başlamanızı öneririm. Ardından, katılımcıların web sitenizin sayfalarını hala aynı şekilde sıralayıp sıralamadığını görmek için yakın sıralamaya geçin. Her katılımcı aynı üç web sayfasını “Ürünler” kategorisine ve aynı üç web sayfasını “Hakkımızda” kategorisine koyarsa, navigasyonunuz muhtemelen onların navigasyon beklentilerini yansıtmalıdır.
5) Hızlı Prototipleme veya Tel Kafes (Wireframe) Tasarımı
HTML ve CSS'ye geçmeden önce, web sitenizin öğelerini düzenlemek için tel kafesleme ve hızlı prototipleme kullanın. Bir tel kafes, resimler, marka ve hatta içerik olmadan en basit haliyle bir web sitesidir. Hızlı prototip oluşturma, temel bir web sitesi oluşturma ve test sırasında iyileştirmelerle hızlı bir şekilde yeni sürümler oluşturma anlamına gelir.
Tel kafes gibi basit bir web sitesi fikrine sahip olmak, herkesi bir web sitesinin kullanım kolaylığına, dönüşüm yollarına, bağlantıların adlandırılmasına, gezinme yerleşimine ve özellik yerleşimine objektif olarak bakmaya zorlar. Tel çerçeveler, site mimarinizdeki kusurları veya belirli bir özelliğin nasıl çalışabileceğini gösterebilir.
Web sitenizin işlevselliğini ve düzenini yaratıcı ve marka bilinci oluşturma yönleriyle tek adımda birleştirmeye çalışmak yerine, tel çerçeveler bu öğelerin birer birer alınmasını sağlar. Bu, müşterilerin (ve diğer ekip üyelerinin) sürecin başlarında geri bildirimde bulunmasına olanak tanır. Tel çerçevelerin atlanması, bu geri bildirimi geciktirir ve yalnızca basitleştirilmiş tel çerçevelerin değil, tam tasarım modellerinin yeniden işlenmesi gerektiğinden değişiklik yapma maliyetlerini artırır.
Katılımcıların tel kafeslerinizde Görev Analizi ve Öncelik Belirlemede düşündüğünüz istenen eylemleri gerçekleştirmelerini sağlayarak bazı temel kullanıcı testleri yapmayı deneyin. Bu, web sitenizin doğru bir şekilde düzenlenip düzenlenmediğini size gösterecektir.
Tel kafes testi, web sitesi tamamen tasarlandıktan sonra da işe yarar. Aynı testleri wireframe ve tasarlanmış web sitenizde de yapabilirsiniz. Tasarladığınız web sitesi testindeki katılımcılar, tel kafesle kusursuz bir şekilde tamamlanan aynı görevleri gerçekleştirmekte zorlanıyorsa, web sitenizde bir düzen hatası değil, bir web tasarım hatası olduğunu bileceksiniz.
6) Kullanıcı Testi
Artık bir tel kafesiniz veya tasarlanmış bir web siteniz olduğuna göre, onu test etme zamanı! Bir ekran yakalama aracı ve bir mikrofonla, web sitenizi gerçek kullanıcılarla test etmek için ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz.
Öncelikle, web sitesini şahsen mi yoksa uzaktan mı test etmek istediğinize karar verin. Katılımcıyla birlikte odada olsanız da olmasanız da, not alabilmeniz ve ek sorular sorabilmeniz için testi olduğu gibi izlemenizi öneririm.
Ardından, bir yabancının gerçekleştirmesini izlemek isteyeceğiniz bir dizi görevi bir araya getirin. Görev Analizi ve Önceliklendirme sayfanızda belirlediğiniz sorunlu görevleri ve kritik görevleri kullanmanızı öneririm. Ardından katılımcının bu görevleri yerine getirmesini sağlayın ve dikkatlice gözlemleyin! Neye tıklamaya çalışıyorlar? Bu görevleri ne kadar hızlı gerçekleştiriyorlar? Kafaları karışmış mı görünüyorlar?
Kullanıcı Testi için en iyi ipuçlarımdan bazıları şunlardır:
- Başlamadan önce katılımcıya kullanıcı testinizle ilgili ayrıntıları bildirin - Bu ne kadar sürer? Herhangi bir şekilde tazmin edilecekler mi? Bu görevleri yaparken herhangi bir risk var mı?
- Katılımcınızla ilgili demografik bilgileri toplayın - Bu şekilde, alıcı kişiliğinize ne kadar uyduğuna dair bir fikriniz olur.
- Görevleri yerine getirirken katılımcıyı yüksek sesle konuşmaya teşvik edin - Bu, umarız ne düşündükleri ve neyle kafalarının karıştığı konusunda size fikir verecektir.
- Oturumu kaydedin - Yüz yüze test yapıyor olsanız bile, kullanıcı test oturumunu kaydedin. İstediğiniz web sitesi değişikliklerini not almak için geliştiricilere sorularınız olabilir veya örnekler göstermek isteyebilirsiniz.
- Takip soruları sorun ama tarafsız kalın - Katılımcıyı inançlarınızı doğrulamaya yönlendirmek istemezsiniz. Onlara "Bu görevi tamamlamak sizin için ne kadar kolay veya zordu?" gibi sorular sorun, "Bunun zor olduğunu düşünüyor musunuz? Gerçekten mi?"
- Soruları soruyla yanıtlayın ve katılımcının yönlendirmesine izin verin - Görevleri yerine getirirken doğal olarak soru sormak isteriz, ancak katılımcılara yanıt vermek onların ne düşündüklerini veya neyle mücadele ettiklerini anlamamıza yardımcı olmaz. "Bu buraya mı gelmeli?" diye sorarlarsa, "Sence oraya gitmeli mi?" evet ya da hayır diye cevap vermek yerine. Bu şekilde kafalarının karıştığını ve sorunun nasıl çözülmesi gerektiğini düşündüklerini bilirsiniz.
Tüm görevleri tamamlamayı bitirdiğinizde, başka sorunuz olmadığından emin olun ve harika bir iş çıkardığı için katılımcıya teşekkür edin. Kullanıcı testi zor olabilir çünkü katılımcı yaptığı şeyin doğru olduğundan emin olmayabilir ve bazı görevleri tamamlamayı çok zor bulabilir. Bu nedenle, onlara size ne kadar yardımcı olduklarını söylediğinizden emin olun!
Katılımcı ayrıldıktan sonra, kullanıcı testini sizinle birlikte yürüten diğer kişilerle bilgi alın. Tüm notlarınızı yazın ve daha sonra ihtiyacınız olması ihtimaline karşı test oturumunu kaydedin. Kullanıcı testi sırasında yaptığınız veriler ve gözlemler, web sitenizde neyi değiştireceğinize karar verirken daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olabilir.
7) Beta Testi
Son olarak, yeni web sitenizi kullanıma sunmaya hazır olduğunuzda, biraz daha fazla kullanıcı testi gerektiren özel özellikleriniz olup olmadığına karar verin. Bunu yaparsanız, beta testi, müşterilerin istediği eğlenceli özellikleri sunarken müşteri geri bildirimi almanın harika bir yoludur! Bu bir kazan-kazan durumudur, çünkü sadece değerli geri bildirimler almakla kalmayacak, aynı zamanda yeni ürünü halka gösterilmeden önce etkili bir şekilde pazarlayabileceksiniz.
Bunu yeni web sitesi için kullanmanızı tavsiye ederim. Örneğin, bir ticari borç veren iseniz ve bir kredi hesaplayıcı geliştirdiyseniz, herkesin kullanımına sunmadan önce bunun beta testini yapmak iyi bir fikir olabilir.
Beta testi için ziyaretçilerin beta testine katılmasını sağlayabilir veya web sitenizin bu öğesinin beta testinde olduğu konusunda herhangi bir ziyaretçiyi uyarabilirsiniz. Bu özelliği kiminle beta testi yapacağınıza karar verdiğinizde, onlara hataları bildirmeleri ve geri bildirimde bulunmaları için kolay bir yol sunun. Bir takip sorusuyla birlikte üç gülen yüz veya Hata Bildir yazan bir CTA (eylem düğmesi) kadar basit olabilir.
Ardından, aracı başlatmanız ve insanlar hataları gönderirken hataları düzeltmeniz yeterlidir. İnsanların aracınızı uzun süredir etkileşimi yargılamak için kullanıp kullanmadığını görmek için Google Analytics'i kontrol edebilirsiniz!
İnsanların aracınızı kullandığından emin olduğunuzda ve gönderilen herhangi bir hatanız olmadığında, web sitenizi tamamen başlatabilirsiniz